In de omgeving van naturistencamping Grensland

In de omgeving van naturistencamping Grensland België valt er van alles te beleven. De regio is bezaaid met unieke natuur- en bosgebieden, wandel-, fiets en ruiterpaden, musea en restaurants. Maar ook een daguitstap naar Antwerpen of Breda is mogelijk. Of verwen jezelf met een dagje sauna in familiesauna het Brasschaats Badhuis. Ook in Brasschaat is er ook een groot overdekt zwembad.

Kalmthoutse Heide
www.kalmthout.be en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide www.grensparkzk.be. Natuurreservaat met uitgestrekte heidevlaktes (oppervlakte ongeveer 3750ha) op Belgisch en Nederlands grondgebied.

De Moeren
www.natuurmonumenten.nl Oud vogelrijk landgoed met bos, weiland, akkers, vennetjes, poelen en een landhuis.

Natuurreservaat De Maatjes
www.kalmthout.be Uniek natuurreservaat met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden in het gehucht Nieuwmoer (noordoosten van Kalmthout).

Arboretum Kalmthout
www.arboretumkalmthout.be Provinciaal domein met wereldfaam door de duizenden zeldzame bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers. Met groene winkel en cafetaria.

Militair domein Klein Schietveld
www.natuurgidsen-brasschaat.be Rustig terrein van ongeveer 900ha met dennenbossen, eikenberkbossen, weilanden, vennen en heide. Met een 12 kilometer lang wandelpad langs de mooiste plekken in het domein.

Oude Buisse Heide
www.natuurmonumenten.nl Landgoed van schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst (1869-1952). In 1945 schonk ze het aan Natuurmonumenten. Hier kwamen beroemdheden als architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop en dichter Herman Gorter.

Pannenhoef
www.hollandgroen.nl Voormalig productiebos dat zich herstelt heeft tot een gemengd dennen- en loofbos. Het beekje de Bijloop stroomt er weer in zijn oude bedding. En ook in de 11 vennen zit terug nieuw leven.

Rucphense Heide
www.rucphen.nl Mooi bosgebied met veel paden en wegen afgesloten voor verkeer. Het middendeel is beperkt toegankelijk militair oefenterrein.

De natuurrijke omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandel-, fiets- en ruitertochten. De naturistencamping ligt vlakbij fietsknooppunt nummer 8 – Antwerpse Kempen. Er is een fietstocht van 57 kilometer langs de natuurgebieden Kalmthoutse Heide en De Maatjes. De fietsknooppunten 41, 42 en 43 geven aansluiting op het Nederlandse fietspadennetwerk.

Bijenteeltmuseum
www.bijenteeltmuseum.be Prachtig modern gebouw opgedeeld in de zeshoekige cellen van een honingraad. Ontdek hier de wereld van nectar, stuifmeel en honing. Het Bijenteeltmuseum ligt, net zoals de Dienst Toerisme, naast de hoofdparking van de Kalmthoutse Heide.

De Bakkersmolen
www.bakkersmolen.be Een stellingmolen met een stoommuseum, een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne.

Karrenmuseum Essen
www.karrenmuseum.be Museum met één van de grootste verzamelingen karren, wagens en koetsen van Vlaanderen.

Suske en Wiske – Kindermuseum
www.provant.be Het Suske en Wiske – Kindermuseum is gevestigd in de verbouwde villa van wijlen Willy Vandersteen. Het is een echt doe-museum voor kinderen, maar ook voor iedereen die zich jong voelt. In het museum ontdek je via leuke opdrachten waar Willy Vandersteen de inspiratie voor zijn stripverhalen vandaan haalde. Naast de vaste opstelling zijn er, zowel binnen als buiten, leuke activiteiten voor jong en oud te beleven.

De Bosrust
www.debosrust.be Brasserie die bekend staat als één van de gezelligste en meest kindvriendelijke eetgelegenheden in de verre omgeving. Gelegen in de Uilse bossen van Essen is het een ideale rustplaats voor wandelaars en fietsers. Met speeltuin en mini-golf.

Restaurant Kir Royal
www.kirroyal.nl Ontmoetingsplaats voor liefhebbers van sfeervol genieten. Lunchen of dineren met een goed glas wijn. Persoonlijke aandacht en een vriendelijke prijs.

Den Engel Nieuwmoer
www.den-engel.com Taverne met een uitgebreide lunchkaart en seizoensgebonden gerechten. Snelle service in een sfeervol kader.

De Kiekenhoeve
www.kiekenhoeve.be Restaurant Taverne.